Incubator De Afaceri Campia Turzii

Switch to desktop Login

Istoric

Primul incubator a aparut in 1952 in Batavia, New York, iar procesul de incubare a devenit o industrie in anii '80. In Europa primele incubatoare de afaceri au aparut in Marea Britanie. In 1972, prin renovarea unor cladiri si utilizarea acestora pentru ateliere de artizanat si meserii sau prin subdivizarea unor cladiri vechi si abandonate s-au creat spatii noi de lucru pentru firme noi.

In Romania, primul Centru Incubator Tehnologic si de Afaceri, CITAf, a fost creat in martie 1992 cu sprijinul Ministerului Cercetarii de atunci si al Institutului de Cercetare si Proiectare pentru Tehnologia Constructiilor de Masini, ICTCM SA. Ulterior s-au creat la Sibiu, Timisoara, Braila si Miercurea Ciuc 4 incubatoare de afaceri cu sprijin venit din partea programului PHARE administrat de Centrul Roman pentru IMM-uri. in 1993 Ministerul Cercetarii, printr-un program propriu a creat prima reatea nationala de Centre de Incubare si Afaceri, care nu a reusit sa devina o retea functionala, profesionista. Din cele 16 incubatoare infiintate in anii '90 mai exista acum unul sau doua, explicatia fiind ca o data cu disparitia fondurilor au disparut si incubatoarele.

IncubAT - Proiectul Incubatoarelor de Afaceri şi Tehnologice - face parte din Programul Naţional Multianual de Înfiinţare şi Dezvoltare de Incubatoare Tehnologice şi de Afaceri în România şi este o iniţiativă coordonată de Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM) şi implementată de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), în colaborare cu Autorităţile Locale şi Regionale.

Incubatoarele de Afaceri din proiect se constituie printr-un Memorandum de Înţelegere şi un Acord de Co-finanţare încheiat între AIPPIMM şi autorităţi publice locale responsabile la nivel local de implementarea programului, iar apoi prin încheierea unui contract cadru de administrare între AIPPIMM, autoritatea publică locală relevantă şi Administratorul de Incubator selectat de PNUD (Administratorul poate fi o societatea comercială, un ONG, o agenţie de dezvoltare regională).

Incubatoarele de Afaceri create fac parte dintr-un cadru strategic de dezvoltare economică a regiunilor vizate.

Trei Incubatoare au fost înființate în perioada 2005-2006 în faza pilot a proiectului, la Alba IuliaBraşov şi Sfântu Gheorghe. Din cele 60 de firme găzduite de aceste Incubatoare, 56 au absolvit cu succes primul ciclu de incubare în anul 2009, creând în total 255 de locuri de muncă. Companiile care au înregistrat cel mai ridicat profit au desfăşurat activităţi în industria publicităţii, industria hârtiei/ cartonului, industria media, construcţii şi IT.

Rezultatele obținute în faza pilot au încurajat dezvoltarea proiectului pe mai multe direcții:

  • continuarea activității în cele trei Incubatoare pilot, care au început un nou ciclu de incubare în anul 2010

  • înființarea unor Incubatoare noi, la Târgu Mureș (inaugurat în iunie 2010), Mangalia (octombrie 2010), Bacău (mai 2011), Satu Mare (est. trim IV, 2011), Timișoara (est. trim IV, 2011), Dorohoi (est. trim II, 2012) și Câmpia Turzii (est. trim II, 2012)

  • atragerea în Program a unor Incubatoare de Afaceri existente.

Clădirea Incubatorului de Afaceri din municipiul Câmpia Turzii este o construcţie nouă, situată în pe strada George Coşbuc, nr. 24. Incubatorul de Afaceri din municipiul Câmpia Turzii dispune are o suprafaţă de 441,24 mp. și găzduiește spaţii specifice cu funcţia de birouri, sală de conferinţă de 150 de locuri, spaţii de depozitare şi producţie, etc.. Incubatorul este utilat, mobilat și dotat cu echipamente IT&C.

Localitatea Câmpia Turzii a fost selectată pentru construirea unui nou incubator de afaceri în cadrul Programului naţional de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri pe baza unui studiu de fezabilitate finalizat în luna noiembrie a anului 2009.